wie ben ik

Dit ben ik

'Van leuke mensen, de dingen die blijven' is de huiskamergalerie van Joke van Doorne. Na een korte carriere in de sociaal-pedagogiek, de praktijk van het ouderschap en een wat langere carriere als politicus en bestuurder zet ik nu de eerste stappen als ondernemer in kunst.

Mijn belangstelling voor beeldende kunst is van jongs af aan gevoed door mijn moeder, die zich op latere leeftijd als beeldend kunstenaar ontwikkeld heeft. Het wonen in Arnhem (van 1977-1998) is op het gebied van beeldende kunst natuurlijk ook inspirerend door de Sonsbeekbeeldententoonstellingen, de nabijheid van het Kröller-Mullermuseum, de kunstvakopleidingen en  het Arnhems museum zelf. Begin negentiger jaren mocht ik een periode wethouder van cultuur zijn en ik heb toen veel Arnhemse kunstenaars nader leren kennen. Mijn verhuizing naar Capelle aan den IJssel, in verband met mijn benoeming als burgemeester daar,  heeft de focus meer naar het westen van het land verlegd en eigenlijk ook naar een andere kunstdiscipline: het theater. Acht jaar lang heb ik met veel plezier het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van het RO-theater vervuld. Ik heb daarbij ervaren dat beeldende kunst en theater zeker voor dit gezelschap, heel dicht bij elkaar liggen. Als afscheidscadeau ontving ik trouwens van hen een bon om de huisstijl van mijn galerie te laten ontwerpen (met deze website als resultaat). Terug in Arnhem lonkte de beeldende kunst weer.

 

Van leuke mensen, de dingen die blijven....de titel is een knipoog naar het bekende boek van Couperus: "van oude mensen de dingen die voorbij gaan".  De galerie is gehuisvest in een pand in de Transvaalwijk in Arnhem, een gebied waar veel panden uit het begin van de twintigste eeuw te bewonderen zijn. Art-deco, art-nouveau, jugendstill: elementen uit die periode zijn in veel huizen terug te vinden. Dat geeft een sfeer die goed harmonieert met hedendaagse kunst.

Ik woon boven, met Pablo, de galeriehond. Vaak zit ik in de galerie aan tafel de krant te lezen en een kopje koffie te drinken want het is zo'n mooie ruimte. En natuurlijk gebruik ik de begane grond ook om gasten in te onvangen. Voor een diner, theatervoorstelling of muziek.

Voor leuke mensen stel ik de galerie ter beschikking voor een ontvangst, vergadering of evenement.