kunstenaars

Tessa van der Lande

Handig dat de huiskamergalerie aan een looproute voor het station ligt. Dan komen de leukste mensen langs. Zo ook Tessa, studente illustratie bij Artez Zwolle.

Ze kwam bij me informeren of ik haar werk een keer wilde zien, want ze was op zoek naar een stage mogelijkheid.

Het resultaat van deze ontmoeting is een flits-expositie die van 22 maart tot en met 7 april 2013 te zien is.

Over haar achtergrond laat ik haar het liefst zelf aan het woord:

"Ik ben geboren op 20 april 1988 in Arnhem. Ik ben opgegroeid in Elst (gld.) en woon nu samen met mijn vriend in Arnhem. Al vanaf kleins af aan was ik altijd al creatief bezig. Tekenen en schilderen waren mijn favoriete bezigheden en nu is dat nog steeds zo. Ik ben vooral gefascineerd door kleur, detaillering en structuren. Als ik kijk naar een kunstwerk, dan komen er vragen bij me op als: Hoe wordt een kunstwerk gemaakt? Waar bestaat het uit? Ik wil de materie als het ware voelen. Ik laat het in me inwerken, ik wil dat het echt overkomt. De emotie en het gevoel spelen daarbij een belangrijke rol. Zo ben ik erachter gekomen dat voor mij een kleur, een kleur maakt door de materie. De materie versterkt de kleur. Als ik de materie niks vind of er is niet genoeg aandacht besteed aan een kunstwerk, dan komt de kleur niet op me over. Daardoor kan ik een kunstwerk minder waardig vinden omdat er dan geen emotie bij komt kijken. De materie versterkt mijn beleving in de voorstelling van het kunstwerk.

 

Hoe ga ik te werk?

Ik werk heel erg vanuit mijn intuïtie. Vanuit gevoel. Ik leef me helemaal in voor een opdracht. Ik geef alles, de volle honderd procent inzet en meestal meer. Ik fantaseer vaak verder dan dat de opdracht is, ik creëer een wereld, mijn wereld. Een wereld waarin ik hard mijn best doe om het zo realistisch mogelijk te laten lijken, maar wat me vaak niet lukt. Achteraf gezien vind ik dat ook niet erg, het past bij mij. In mijn beelden begeef je in een wereld waarin de perspectieven vaak niet kloppen. De vormen zijn vaak uit verhouding. Juist door de kleuren wordt je aangetrokken tot mijn beelden. Mijn beelden ontstaan vanuit kleur en niet zozeer vanuit een concept. Ook besteed ik in mijn beelden veel aandacht aan de detaillering en ben ik vaak bezig met structuren.

 

Van tevoren nog niet weten hoe het uiteindelijk wordt is juist de lol, de uitdaging die ik heb en blijf zoeken. Ik begin meteen aan de opdracht, door te maken en te doen kom ik er steeds meer achter hoe ik het uiteindelijk wil hebben. Ik werk het liefst analoog en gebruik het liefst verschillende soorten materialen. Ik ga op een schilderachtige manier te werk. Ik gebruik graag acrylverf met daarin (kleur)potlood, stift, pen en stukjes papier. Het wordt als het ware een collage van verschillende materialen. Ik ben snel enthousiast. Daardoor heb ik snel de neiging om alles tegelijk aan te pakken, teveel te willen. Ik moet er wel voor zorgen dat ik me daarin niet verlies. Toch heb ik die drijfveer nodig om te zijn wie ik ben. Om het uiterste uit mezelf te halen.

 

Hoe kom ik tot mijn beelden?

De meeste beelden die ik maak, komen vanuit een persoonlijke beleving. Ik probeer mijn prikkels uit de buitenwereld in gewaarwordingen om te zetten. Meestal zijn het alledaagse dingen, maar het gaat soms ook wat verder dan dat. Zoals weggestopte gevoelens, die ik niet zo goed in woorden kan vatten. Vaak ben je onbewust met de alledaagse dingen bezig, soms bewust. Wat ik probeer is dat je bewust wordt van die alledaagse dingen. Dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. In mijn beelden zoek ik heel erg de grens op van hoever kan ik gaan.

 

Tijdens het proces ben ik volop aan het onderzoeken zodat ik me helemaal kan inleven in het thema. Ik experimenteer veel waardoor ik door het maken, tijdens het proces, op nieuwe ideeën kom. Mijn beelden zijn enerzijds naïef en anderzijds ook verontrustend. Het wekt een gevoel op. Ik wil de toeschouwer meetrekken in mijn wereld om ze zo te laten nadenken over bepaalde dingen of juist te laten genieten van het kleurenspel. Ik hoop dat het gevoel overweldigend is."

Verdere informatie op de website

werk van Tessa van der Lande
  • image