actueel

24-06-2013 | Gesprek met Maria Diduch

Er was goede belangstelling voor mijn gesprek met Maria Diduch. Deze Pools-Nederlandse kunstenares heeft dan ook veel te vertellen over haar indrukwekkende oeuvre.

 

Aan het begin van het gesprek hebben we  uitgebreid stilgestaan bij haar opleiding in Lodz, Polen. Opvallend hoe de ontwikkeling van haar talent door haar ouders én door de staat toendertijd gestimuleerd is. Ze is naar een speciale middelbare school gegaan, waar extra lessen tekenen en schilderen werden gegeven. Daarna heeft ze de zesjarige kunstacademie doorlopen, met speciale aandacht voor de vakken mode, sieraden en schilderen. Uiteindelijk is ze cum laude afgestudeerd.

 Haar passie voor papier kwam ook ruimschoots aan bod. In de negentiger jaren is ze begonnen te werken met Japans papier. Later is ze zelf papier gaan maken. Omdat werken met papier nog een relatief jonge kunstvorm is, heeft Maria veel toepassingen werkende weg ontdekt. Ze heeft met papier een heel eigen uitdrukkingsvorm gevonden, schilderen met papier noemt ze het: alle bewerkingen van het papierpulp moeten in één keer plaatsvinden, voor het droog geperst wordt.

De vele plaatsen in  het buitenland  waar haar werk te zien is (geweest), kwamen slechts terloops, al bladerend in catalogi, ter sprake: Lodz, Wenen, Sofia, Brussel......