actueel

01-10-2013 | Thee met Katja

Voor een select gezelschap vond het gesprek met Katja de Soeten over haar werk plaats. Thee met talent heten deze bijeenkomsten en een talent is ze.

"Als ik in een grot had geleefd, had ik grottekeningen gemaakt", zei ze, "ik ben altijd bezig, liefst met schilderen, maar als dat niet kan maak ik iets van materiaal dat voorhanden is."

Het gesprek voerde van haar tijdelijk afgebroken opleiding in Arnhem, via opleiding in Florance en verblijf in Spanje weer naar Nederland waar ze in een latere fase welliswaar,  afstudeerde. Katja hoopt dat ze nog lang kan blijven werken in haar atelier in de Spijkerstraat. "Het voelt echt als werk, als ik daar ben kan ik alles achter me laten. Het is alleen jammer dat je zoveel andere dingen moet doen" en daarmee bedoelt ze lesgeven ("vind ik heel leuk hoor, zeker aan kinderen, maar het kost veel voorbereidingstijd) en zorgen dat haar werk onder de aandacht van een groter publiek komt ("daar ben ik niet zo'n ster in").

De techniek waarmee ze de meeste werken van de expositie maakte ontstond toen ze een les aan het voorbereiden was. Met de plantenspuit maakt ze een doek nat, plakt die strak op de muur en gaat dan met blauwe acrylverf aan het werk. Het moet in een keer goed zijn, correcties verdraagt deze methode niet.